Az Országgyűlés 2015. szeptember 22-i ülésnapján elfogadta az új közbeszerzési törvénytVissza

Elfogadásra került az új közbeszerzési törvény. Az új szabályok 2015. november 1-én lépnek hatályba, nem sok felkészülési időt hagyva a piac szereplőinek. Érdekes kérdés, hogy a sok tekintetben gyökeresen újat hozó jogi szabályok hogyan válnak majd be a gyakorlatban.

 

Az új törvény újat hoz többek között az ajánlatok értékelése kapcsán, a korábbi lista új kizáró okokkal bővült, és változnak az alkalmassági szabályok igazolási módjai is, csakúgy, mint a bírálat szabályai. Közösségi eljárásrendben általánosságban rövidültek az eljárási határidők, és egy új eljárási típussal, az ún. innovációs partnerséggel is bővült a paletta a korábbi eljárási típusok megtartása mellett, illetve kibővítésre került a gyorsított eljárás alkalmazási köre is, mivel a jövőben már nyílt eljárás esetén is hivatkozható a feltételek fennállta esetében. A nemzeti eljárárend részletszabályai alapvetően változnak meg, jó hír viszont, hogy kissé megváltozott formában ugyan, de fennmarad a három ajánlattevő felkérésével bonyolítandó eljárás lehetősége a kisebb értékű közbeszerzések vonatkozásában.

 

Összességében a látszólagos könnyítések ellenére azt mondhatjuk, hogy sok tekintetben mégiscsak szigorúbb szabályok lépnek hatályba a jövőben – részben az irányelvi előírások miatt is - jelentős terhet, és az eddiginél is nagyobb felelősséget téve ezzel elsősorban az ajánlatkérők vállára, de az ajánlattevők szándékos, vagy gondatlan magatartását, nyilatkozattételét is szigorúan szankcionálja a törvény.

 

Jól érzékelhető a törvényszövegen, hogy a jogalkotó, túl azon, hogy igyekezett megfelelni az új közbeszerzési irányelvekben foglaltaknak, az eddigi döntőbizottsági joggyakorlatot is megpróbálta beépíteni a részletszabályokba, korai lenne azonban még értékelni a törvényt, mivel az csak a felhatalmazó rendelkezések alapján a több mint húsz (!) témában megalkotandó végrehajtási rendeletek ismeretében lenne lehetséges, ezek készültségi fokáról azonban nincsenek információink, így nem kizárt, hogy igencsak kapkodós lesz a felkészülés az új jogszabályi környezetre.

 

 

keresés

REGISZTRÁCIÓ, HÍRLEVÉL

 

Oldalainkon számos funkció és tartalom csak regisztrált felhasználóink számára érhető el.

REGISZTRÁLJON Ön is vagy IRATKOZZON FEL rendszeres HÍRLEVELÜNKRE!

 

Regisztrált partnereink, IDE KATTINTVA tudnak BELÉPNI.

 

Elfelejtette JELSZAVÁT?

SMART SPP programA zöld közbeszerzési eljárások elterjedésének egyik legnagyobb akadálya az információhiány, amin tudunk segíteni.

A RÉSZLETEKET ITT TALÁLJA

Közbeszerzések lebonyolítása

©Copyright ABL Consulting és MKI. A www.kozbeszerzesiintezet.hu fejlécében látható fotó a Horvát Idegenforgalmi Közösség szíves engedélyével került felhasználásra, és a horvátországi Porer világítótornyot ábrázolja.